ΑΥΤΟΜΑΤΟ ON/OFF ΟΤΑΝ ΕΚΠΕΜΠΟΥΜΕ

ΝΕΟΣ ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΗΣ "ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΟΣ"

3/2/12


Ένας τέταρτος έξω από το ηλιακό μας σύστημα πλανήτης (εξωπλανήτης) ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι «δυνητικά κατοικήσιμος».

«Ο συγκεκριμένος βραχώδης πλανήτης, προβάλλει ως ο καλύτερος υποψήφιος για να διατηρεί το νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του και ενδέχεται να φιλοξενεί τη ζωή όπως εμείς τη γνωρίζουμε», δήλωσε ο Γκιγέμ Ανγκλάντα-Εσκουντέ, υπεύθυνος της ομάδας αστροφυσικών στο Ινστιτούτο Επιστημών του Κάρνεγκι στην Ουάσινγκτον.

Ο πλανήτης που φέρει προς το παρόν το όνομα GJ 667Cc, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο το οποίο παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με τον δικό μας ήλιο (φασματικό τύπο και μέγεθος). Απέχει μόνο 22 έτη φωτός από τη Γη. Μια πλήρης περιστροφή του γύρω από τον ήλιο του διαρκεί μόνο 28 μέρες, ενώ έχει μάζα 4,5 φορές εκείνης της Γης, είναι δηλαδή μιάμιση φορά μεγαλύτερος από τον δικό μας πλανήτη.

Ο πλανήτης κινείται μέσα στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή στα όρια όπου οι θερμοκρασίες υπολογίζονται ούτε υπερβολικά υψηλές ούτε υπερβολικά χαμηλές επιτρέποντας έτσι στο νερό να παραμένει υγρό στην επιφάνειά του.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, σύμφωνα με τις ενδείξεις, στο συγκεκριμένο πλανητικό σύστημα μπορεί να υπάρχουν ίσως και τρεις ακόμα εξωπλανήτες οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από τον ίδιο ήλιο. Σε τέτοια περίπτωση, και αν υπάρχει έλλογη ζωή έστω στους δύο απ’ αυτούς, ένα αρκετά προωθημένο ερώτημα που γεννάται είναι αν τα πιθανολογούμενα εξωγήινα όντα έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν διαπλανητικά μεταξύ τους…

Πηγή: Lettres du Journal d' Astrophysique.

Locations of Site Visitors