ΑΥΤΟΜΑΤΟ ON/OFF ΟΤΑΝ ΕΚΠΕΜΠΟΥΜΕ

ΗΛΙΑΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

18/2/11


Μια τρομερά ισχυρή έκλαμψη ακτινοβολίας, –τη μεγαλύτερη της τελευταίας τετραετίας-, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις επικοινωνίες και τα δίκτυα του ηλεκτρισμού σε ορισμένες περιοχές της γης, καθώς συγκρούεται με το γήινο μαγνητικό πεδίο, έστειλε προς την κατεύθυνση του πλανήτη μας ο ήλιος ξαφνικά, με ταχύτητα 900 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Η έκρηξη αυτή πήγασε από μια ηλιακή κηλίδα στο νότιο ημισφαίριο του ήλιου, η οποία μεγαλώνει συνεχώς και καταγράφηκε από το διαστημικό Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της NASA.Εν τω μεταξύ, η Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία, εξέδωσε προειδοποιητικό σήμα για γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Η καταιγίδα φορτισμένων σωματιδίων θα μπορούσε να κάνει το Βόρειο Σέλας να κατέβει μέχρι και την Βρετανία.Οι μεγάλες αυτές ηλιακέ εκλείψεις, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε δορυφόρους και να παρεμποδίσουν συστήματα επικοινωνίας αλλά και άλλα τεχνολογικά μέσα.Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί από όλον τον κόσμο είναι σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν πιθανά μπλακ άουτ και να διορθώσουν τεχνικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν σε ραδιοεπικοινωνίες.

Σημειώνεται ότι το 1972 μια γεωμαγνητική καταιγίδα «έριξε» το δίκτυο τηλεφώνων της πολιτείας του Ιλινόις, ενώ το 1989 ένα παρόμοιο φαινόμενο προκάλεσε ολικό μπλακ-άουτ στην επαρχία Κεμπέκ του Καναδά.

Αυτού του τύπου τα ηλιακά φαινόμενα προκαλούνται από την αιφνίδια απελευθέρωση μαγνητικής ενέργειας που βρίσκεται αποθηκευμένη στην ατμόσφαιρα του ήλιου. Η NASA ταξινομεί αυτές τις μαγνητικές εκρήξεις στις κατηγορίες A, B, C, M και Χ, με κάθε μια κατηγορία να έχει δεκαπλάσια ισχύ από την προηγούμενη. Το νέο φαινόμενο ανήκει στην ανώτατη και πιο ισχυρή κατηγορία Χ.

Πηγή: Star.gr.

Locations of Site Visitors